#Erfanani
Friday, July 1 | 12:08 PM | 0 strawberriess
Cik Erfa menaip...


Salam semua :)
hari nih Erfa nak ajar korang bagaimana nak buat facebook share button.

korang tahu apa itu facebook share button?
alahh, try korang tengok setiap entry Erfa ada tulis button SHARE kan?
atas sekali sebelah kanan kan. itu lah facebook share button. hee.

okay, sebelum tuh. aku nak credit to lyssasecret. hehe ;)
jum kita mulakan.....

1. Dashboard > design > Edit HTML > Tick Expand Widget Template
2. korang cari code di bawah nih okay. tekan ctrl + F untuk senang nak cari.

<div class='post-body entry-content'
 ataupun code ini.
data:post.body

2. dah jumpa dah? kalau dah jumpa copy code di bawah nih okay.
<div style='float:right;padding:4px;'>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'
type='button_count'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share'
type='text/javascript'/>
</div>
 4. pastekan code tadi DI ANTARA kedua-dua code yang Erfa suruh cari tadi. code-code tadi tuh dekat je. tak jauh pun.

contoh macam ini :





*yang Erfa highlightkan tuh, code yang Erfa suruh paste kan*
*kedua-dua kotak warna merah dalam tuh, code yang Erfa suruh cari tadi*
*before buat tuh, jangan lupa Tick Expand Widget Templates yang kat atas tuh*
5. then, kalau dah siap. jangan save dulu tau. Preview dulu. jadi ke tidak. kalau menjadi baru save kan okay :)
 
selamat mencuba :)

?

Given name, Norerfa Nani. Born on 10th May 1997. I'm a big fans of JUSTIN BIEBER. Forever a BELIEBERS
orang skodeng blog saya.

Ask me | Facebook

Leave your footprint here. Thank you.


Follow my Twitter: